Cursus Kunstgeschiedenis

KUNST IN DE 17E EEUW.

De cursus kunstgeschiedenis in De Spreng neemt u 4 middagen mee op ontdekkingsreis door de Westerse Kunstgeschiedenis. Twee kunsthistorica’s, Marie Claire Valck Lucassen en Camée van Blommestein, geven ieder 2 middagen een presentatie over

                    KUNST IN DE 17E EEUW

 

De lessen beginnen om 13.30 uur en eindigen om 15.30 uur.

 

Donderdag 7 oktober 2021:                Rembrandt in het Mauritshuis

                     door Marie Claire Valck Lucassen

Donderdag 21 oktober 2021:             Jan Steen

                     door Camée van Blommestein

Donderdag 4 november 2021:           Jeroen Bosch

                     door Camée van Blommestein

Donderdag 18 november 2021:         Seks, Drugs en Rock & Roll in de 17e eeuw

                     door Marie Claire Valck Lucassen    

 

De kosten zijn € 60,00 voor 4 lessen – koffie of thee is inbegrepen.

Aanmelden via info@desprengoudewetering.nl 

 

                                      Donderdag 7 oktober: Rembrandt in het Mauritshuis

 

Rembrandt is één van de meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaars van de 17e eeuw. Het Mauritshuis heeft een mooie collectie schilderijen van Rembrandt, zowel uit zijn vroege als latere jaren. Veel van zijn werken zijn zo bekend en vertrouwd dat cruciale details aan onze aandacht ontsnappen. Wat zijn de geheimen van de Anatomische les en wat maakt zijn Andromeda zo bijzonder? Ontdek het verhaal van Suzanna en nog veel meer, zoals de bijzondere geschiedenis van het schilderij van Saul en David dat na jaren onderzoek nu definitief aan Rembrandt is toegeschreven.   

 

                                      Donderdag 21 oktober:  Jan Steen

 

Jan Steen (1626 -1679) kennen we vooral vanwege zijn beruchte huishouden, maar daarmee doen we deze van oorsprong Leidse schilder tekort. Hij heeft ook landschappen, portretten, religieuze, mythologische en genrestukken gemaakt én werken met een politieke boodschap. In zijn “huishoudens” zien we niet alleen chaotische taferelen, maar ook veel verborgen boodschappen voor zijn tijdgenoten.

Kunnen wij die boodschappen nu ook nog herkennen of zijn die gedateerd? En waarom heeft hij tweemaal een Sinterklaasfeest gemaakt? Wat was het spel dat gespeeld werd op 6 januari, Drie-Koningen? Kortom veel vragen over een zeer veelzijdig kunstenaar, die mogelijk uw ideeën over Jan Steen kunnen aanvullen.

 

                                     Donderdag 4 november Jeroen Bosch

 

Jeroen Bosch (1450-1516) werd “den duvelmakere” genoemd: de schepper van duivels en is vooral bekend als schilder van satirische voorstellingen met soms gruwelijke elementen erin. Hij was een zeer vernieuwend schilder, met bijzondere composities en een creatieve invulling van bekende thema’s, zoals de aanbidding van de drie Koningen. Over zijn privéleven is nauwelijks iets bekend, maar zijn werken worden wereldwijd bestudeerd en bewonderd. Ter ere van het feit dat het in 2016 vijfhonderd jaar geleden was dat hij overleed, is veel onderzoek gepleegd naar de betekenis van zijn werk.

In deze lezing gaan we intensief kijken naar veel details in zijn werk, in de hoop daardoor verrast te worden!

 

                                      Donderdag 18 november – Seks, Drugs en Rock & Roll, Jeugdcultuur in de 17e eeuw

 

Kinderen van de nieuwe elite groeien op in een hele nieuwe wereld, waarin zij niet meteen meer hoeven te gaan werken maar eerst gaan studeren!

Ze hebben vrije tijd, geven veel geld uit aan modieuze kleding en er wordt veel gerookt en gedronken.

Kortom er ontwikkelt zich een hele nieuwe jeugdcultuur. Dit is natuurlijk een beetje een generalisering en geldt niet voor iedereen, maar deze tendens komt wel tot uiting in de kunst. Hoe dit gebeurt is het onderwerp van deze lezing.

 

Camée van Blommestein is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam als jurist en maakte succesvol carrière als interim human resourcemanager bij een aantal bekende bedrijven.

Op latere leeftijd begon zij de studie Kunstgeschiedenis aan de Leidse Universiteit. Zij houdt sindsdien lezingen over tentoonstellingen, kunstenaars en thema’s in de beeldende kunst.

Zij gaat graag aan de hand van afbeeldingen met haar publiek dieper in op wat er te zien is. Camée is o.a. verbonden aan Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

 

Marie Claire Valck Lucassen is opgegroeid in het buitenland. Dit heeft haar nieuwsgierig gemaakt naar verschillende vormen van cultuur en expressie.

Terug in Nederland volgde ze met succes een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Ze heeft brede kennis en expertise opgedaan op tal van onderwerpen over de kunstgeschiedenis. Ze is gids bij het Mauritshuis, het Kunstmuseum Den Haag en de beeldentuin Clingenbosch in Wassenaar. Ook geeft zij rondleidingen in museum Voorlinden te Wassenaar. Haar specialiteit is dat ze niet gespecialiseerd is. Kortom, ze verzorgt kunstlezingen en rondleidingen op maat.

 

Marie Claire en Camée hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan de Universiteit in Leiden, waar hun samenwerking is gestart.