Cursus Kunstgeschiedenis Najaar 2023

Met Camée van Blommestein en Marie-Claire Valck Lucassen.

Onze kunstcursussen zijn inmiddels een begrip. Zowel in het voor- als in het najaar organiseren wij samen met twee professionele kunsthistorica, Marie Claire Valck Lucassen en Camée van Blommestein, deze bijzondere bijeenkomsten. Zij geven ieder 2 middagen een presentatie over kunst.

Dit gaat om de middagen 12 en 25 oktober en 9 en 23 november 2023.

De lessen beginnen om 14.00 uur en eindigen om 16.00 uur.

De kosten zijn € 60,00 voor 4 lessen – koffie of thee is inbegrepen.  

Aanmelden kan via onze webshop.

Voor meer informatie kun je bellen met Maartje de Koning op 06 43502438

Marie Claire Valck Lucassen is opgegroeid in het buitenland. Dit heeft haar nieuwsgierig gemaakt naar verschillende vormen van cultuur en expressie.

Terug in Nederland volgde ze met succes een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden.

Ze heeft brede kennis en expertise opgedaan op tal van onderwerpen over de kunstgeschiedenis. Ze is gids bij het Mauritshuis, het Kunstmuseum Den Haag en de beeldentuin Clingenbosch in Wassenaar.

Ook geeft zij rondleidingen in museum Voorlinden te Wassenaar. Ze verzorgt kunstlezingen en rondleidingen op maat.

Donderdag 12 oktober 2023: Ai Weiwei  

Ai Weiwei, kunstenaar, activist maar ook architect, filmmaker, blogger. Hij is als persoon bijzonder innemend. Zijn woorden zijn: ‘Art is never about exhibiting in museums or about hanging it on the wall. Art should live in the heart of the people’. Tip: Van 30 september tot 3 maart is zijn tentoonstelling ‘In Search of Humanity’. Deze is te zien in de kunsthal in Rotterdam.

Woensdag 25 oktober 2023: Banksy

Banksy, een fascinerende en mysterieuze straatkunstenaar die inmiddels wereldberoemd is geworden door zijn provocerende en originele werken. Zijn creativiteit lijkt geen grenzen te kennen! In 2018 zette hij de kunstwereld op zijn kop toen zijn werk tijdens een veiling in beweging kwam en gedeeltelijk versnipperd werd. Dit incident zal de geschiedenisboeken ingaan, maar er is nog veel meer over hem te vertellen. Ik verzeker je dat velen verrast en gefascineerd zullen worden door deze uitzonderlijke hedendaagse kunstenaar.

Camée van Blommestein is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam als jurist en maakte succesvol carrière als interim human resourcemanager bij een aantal bekende bedrijven.

Op latere leeftijd begon zij de studie Kunstgeschiedenis aan de Leidse Universiteit. Zij houdt sindsdien lezingen over tentoonstellingen, kunstenaars en thema’s in de beeldende kunst.

Zij gaat graag aan de hand van afbeeldingen met haar publiek dieper in op wat er te zien is. Camée is o.a. verbonden aan Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Donderdag 9 november 2023: Bedriegertje van het oog

Zo levensecht mogelijk te schilderen was in de 17e eeuw één van de meest gewaardeerde vormen van schilderkunst: een trompe l’oeil of een bedriegertje van het oog was het resultaat. Wat is een trompe l’oeil precies? Hoe komt het dat onze ogen ons voor de gek houden? Ook het begrip anamorfose (een vertekende afbeelding, die er slechts op een bepaalde manier realistisch uitziet) wordt besproken. Kortom: een bedrieglijke voordracht door de eeuwen heen.

Donderdag 23 november 2023: Dick Bruna: schrijver, maar ook kunstenaar?

De 65e verjaardag van Nijntje in 2020 is de aanleiding om dieper in te gaan op de man die haar heeft gecreëerd. Dan blijkt dat Bruna veel meer heeft gemaakt dan alleen het bekende konijn en haar vriendjes. Een zeer verrassende niet kinderachtige lezing met onverwachte invalshoeken, waardoor u de bekende schrijver beter leert kennen.

Aanmelden voor deze cursus kan via onze webshop. 

De cursus wordt gegeven in De Sprengzaal (ingang via de corridor). De zaal is vanaf 13.30 uur open. Het adres is Kerkstaat 50, 2377 AV Oude Wetering. www.desprengoudewetering.nl