Vernieuwen van de vloer van de kerkzaal

Bouwactiviteiten langs de wetering

Veel dorpsgenoten zagen het met schrik gebeuren en fietsers stapten de afgelopen weken even af toen ze begin juli de bouwactiviteiten bij De Spreng op Kerkstraat 50 zagen. Ze vroegen zich af: Wat is hier aan de hand?

Volgens planning is in 2023 van de achterbouw het dak vernieuwd en geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en was in het kader van verkregen Dumava subsidie deze zomer de vloer van de kerkzaal aan de beurt. Maar bij grondpeilingen bleek dat de geplande materialen tezamen te zwaar werden.  Ook bleken sommige draagbalken aangetast door slijtage en houtworm. Na intensief overleg en rekenwerk hebben we besloten om de bestaande vloer en fundering helemaal te verwijderen en met de huidige technieken een geheel nieuwe fundering te laten maken die volgens de nieuwe berekeningen de beste keuze is. Ons besluit om de plannen te wijzigen en voor deze duurdere optie te kiezen is eind mei dit jaar genomen.

Door de fantastische inzet en goede wil van onze vrijwilligers en het doorzettingsvermogen van de aannemer samen met de nodige externe partijen, zijn de plannen gewijzigd en inmiddels zo ver gevorderd dat het ernaar uitziet dat het gaat lukken om begin oktober de reserveringen van de grote zaal gewoon volgens planning op de juiste data te kunnen uitvoeren. Dit is een waar huzarenstuk geworden van alle partijen die zich hebben ingezet en nog zullen inzetten om de uitvoering van dit strakke plan te laten slagen. Wij willen iedereen hiervoor hartelijk bedanken.

De kosten van de vloer komen samen met de nieuwe fundering circa € 50.000 boven de eerdere begroting uit, maar we hebben nu wel een nieuwe basis, letterlijk en figuurlijk een uitstekende fundering, om ons mooie werk voor zowel het dorp, de buurt, als ook voor cultuur, verder te kunnen uitbouwen.

Het jaarlijkse seniorenconcert begin juli, de filmavonden van juni tot september en ook de startzondag op 1 september zijn in overleg met de betreffende gebruikers verzet naar de Sprengzaal in combinatie met de tent in de Sprengtuin.

Op zaterdag 14 september is het Open Monumentendag en kan iedereen langsrijden, langsfietsen of langswandelen om de preview met toelichting te krijgen die tijdens de braderie letterlijk en figuurlijk in het water is gevallen. Er wordt dan namelijk nog hard gewerkt om dit najaar onze deuren weer feestelijk te kunnen openen.  Informatie over de heropening volgt begin september.

Tijdens de Open Monumentendag staat op zaterdag 14 september van 10.00–16.00 uur onze voordeur op een kier om binnen te kijken naar de voortgang van de werkzaamheden. In de Sprengzaal draait een kort filmpje van ongeveer 15 minuten over de voortgang van de werkzaamheden. 

Iedereen is van harte welkom.

Het bestuur van Stichting De Spreng

Bekijk hieronder de foto’s van het vernieuwen van de vloer van de kerkzaal!