Cursus Kunstgeschiedenis voorjaar 2023

Met Camée van Blommestein en Marie-Claire Valck Lucassen.

De 2 laatste middagen van onze cursus kunstgeschiedenis in De Spreng zijn nu ook los te reserveren.

Dit gaat om de donderdagmiddagen 16 en 30 maart 2023.

De lessen beginnen om 14.00 uur en eindigen om 16.00 uur.

De kosten zijn € 15,00 per les – koffie of thee is inbegrepen.  

Aanmelden kan via onze webshop.

Voor meer informatie kun je bellen met Maartje de Koning op 06 43502438

Camée van Blommestein is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam als jurist en maakte succesvol carrière als interim human resourcemanager bij een aantal bekende bedrijven.

Op latere leeftijd begon zij de studie Kunstgeschiedenis aan de Leidse Universiteit. Zij houdt sindsdien lezingen over tentoonstellingen, kunstenaars en thema’s in de beeldende kunst.

Zij gaat graag aan de hand van afbeeldingen met haar publiek dieper in op wat er te zien is. Camée is o.a. verbonden aan Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Donderdag 16 maart 2023, Dag 3: Henry Moore, vorm en materiaal

Van 7 april tot en met 22 oktober 2023 is in Museum Beelden aan Zee de tentoonstelling Henry Moore: vorm en materiaal te bezichtigen. 
De vormentaal van Henry Moore (1898-1986) is uniek: hij balanceert in zijn beeldhouwkunst op de grens van het abstracte en het figuratieve met als resultaat zijn beroemde ‘reclining figures’, liggende vrouwenfiguren weergegeven als een vloeiende vorm met gaten. De natuur was zijn inspiratiebron en de keuze van zijn materiaal had directe invloed op de vorm en maatvoering van zijn beelden. In deze lezing wordt de ontwikkeling van een van de belangrijkste vernieuwers van de beeldhouwkunst besproken.

Marie Claire Valck Lucassen is opgegroeid in het buitenland. Dit heeft haar nieuwsgierig gemaakt naar verschillende vormen van cultuur en expressie.

Terug in Nederland volgde ze met succes een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden.

Ze heeft brede kennis en expertise opgedaan op tal van onderwerpen over de kunstgeschiedenis. Ze is gids bij het Mauritshuis, het Kunstmuseum Den Haag en de beeldentuin Clingenbosch in Wassenaar.

Ook geeft zij rondleidingen in museum Voorlinden te Wassenaar. Ze verzorgt kunstlezingen en rondleidingen op maat.

Donderdag 30 maart 2023, Dag 4: Johannes Vermeer

Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zij werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte binnenshuis scènes geplaatst in fabuleus helder licht. 
Hij is vandaag de dag zonder twijfel een van de meest fascinerende en geliefde kunstenaars uit de 17de eeuw. 
Nadat hij in de loop van de 18de eeuw in nagenoeg in vergetelheid was geraakt, werd hij in de 19de eeuw als het ware ‘herontdekt’. 
Omdat er zo weinig over hem bekend was kreeg hij werd hij al snel bekend als de Sfinx van Delft. Over hem weten wij nog steeds niet veel maar, zijn schilderijen vertellen vele verhalen. 
In deze lezing vertel ik u meer over de werken die te zien zijn in de grootste Vermeer tentoonstelling ooit. Maar liefst 28 van de 37 bekende Vermeers zullen in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien zijn van 10 februari tot 4 juni 2023.